NEDEN CİMNASTİK (Tüm sporların temeli)
Cimnastik hem kız hem de erkek çocuklara hitap eden fiziki ve ruhsal gelişimi sağlayan özellikle (nezaman başlanmalı) en erken başlanabilen (3 yaş) bir spor olan, tüm çocuklara yönelik olimpik bir branştır.
Cimnastik çocuklar üzerinde fiziki gelişimi sağlarken aynı zamanda da estetik bir görüntüye sahip olmalarını, boylarına göre kilo ve vücut kas kitlelerini dengelemelerini sağlamaktadır.
Cimnastik Faydaları
Cimnastik branşı tüm spor branşlarının temelini oluşturur. Her spor branşı belli oranda denge,esneklik ,kuvvet, koordinasyon, sürat, çeviklik, dinamizim ve dayanıklılık gibi temel motorik özellikleri içerir. Cimnastiğin tüm branşların temeli sayılmasının nedeni motorik özelliklerin tamamını bünyesinde barındıran ve gelişimini sağlayan tek branş olmasıdır.
Cimnastik sporu çok küçük yaşlarda başlar bunun nedeni ise küçük yaşlarda vücuttaki eklem ve kas yapısının kolay şekillenebilir olmasıdır.
Dolayısıyla küçük yaşta spora cimnastikle başlayan çocukların diğer sporlara yönelmek istemesi durumunda vücut yapılarında bir hazır bulunuşluk söz konusu olur ve diğer spor branşlarında cimnastik yapmamış bireylerle kıyaslandıklarında üst düzey bir yatkınlık ve başarı örneği sergilerler. Mücadele ve takım sporu olmaması nedeniyle cimnastik; çocukta oluşabilecek rakip kavramını farklı bir boyuta getirmektedir.
Cimnastik Psikolojiye Etkileri
Şiddet eğilimi ya da kazanma hırsı gibi kavramlardan uzak sadece kendini rakip olarak gören ve kendini geliştirmeyi hedefleyen bireyler yetiştirmeyi amaç edinmiştir. Aynı zamanda yapılan egzersizler esnasında grupça hareket edebilme yetisini paylaşmayı ,yardımlaşmayı ve belirli bir disiplin anlayışıyla davranmayı çocuklara temelden aşılayan bir spor branşıdır.
Kısacası neden cimnastik sorusunun cevabı; cimnastiğin hoş görü, disiplin, öz güven, sosyalleşme ,yardımlaşma ,yaratıcılık ve temel fiziksel gelişim açısından bir çocuğun ihtiyacı olan her şeyi içinde barındıran tek spor branşı olmasıdır.
Günümüzde genellikle Aile bireylerinin cimnastik branşına yönlendirmek istememe sebebleri de çocuklarının boylarının kısa kalma korkusudur. Şöyleki cimnastik boy kısalığına çok fazla etkisi yoktur.tamamen çocuğun anatomik yapısıyla alakalıdır. çocukların branşlaşma döneminde, cimnastik branşlarına uygun fiziksel özellikleri göz önünde bulundurarak karar veriyoruz.artistik cimnastik branşına uygun çocukların fiziksel yapısını bir kaç örnekle tanımlayabiliriz bunlar ; bacak boyu kısa ve düzgün,omuzlar geniş ve kollar uzun, ayak yapısının spor yapmasına uygun olması gerekir.